Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1951
Összeöntöttünk három oldatot. Az egyik oldat 5 2 része volt ecetsav, a többi víz. A másik oldat 10 1 része volt ecetsav, a többi víz. A harmadiknak 3 2 része volt ecetsav. Az elsőből 1,5 liter, a másodikból 2,5 liter, a harmadikból 6 deciliter oldatunk volt. A kapott oldatot még hígítottuk 1,4 liter vízzel. Hányadrésze lett ecetsav a végső oldatnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Ez az "5 2 része" ilyen nincs, valamit elírtál. Olyanhoz hasonlít, hogy 5/2 része, amit úgy mondunk, hogy öt-ketted része, de az meg az egésznél nagyobb, annak nincs értelme.

Hogy van a feladat. A másiknál is, amit kiírtál, ugyanez van rosszul, azt is magyarázd meg.

Lehet, hogy "öt a kettőhöz aránya" erről van szó? Nem hiszem, olyat nem szoktunk mondani...
0

Összeöntöttünk három oldatot. Az egyik oldat 2/5 része volt ecetsav, a többi víz. A másik oldat 1/10 része volt ecetsav, a többi víz. A harmadiknak 2/3 része volt ecetsav. Az elsőből 1,5 liter, a másodikból 2,5 liter, a harmadikból 6 deciliter oldatunk volt. A kapott oldatot még hígítottuk 1,4 liter vízzel. Hányadrésze lett ecetsav a végső oldatnak?
0

1,5 liter 2/5-öd része ecetsav, az pedig 1,5·2/5 = 3/5 = 0,6 liter
2,5 liternek az 1/10-ed része, vagyis 0,25 liter
0,6 liternek meg a 2/3-ad része, ami 0,4 liter

Ha összeöntjük, lesz 1,5+2,5+0,6 = 4,6 liter oldat. Hozzáadunk még 1,4 liter vizet, lesz 6 liter oldat.
Mindebben van 0,6+0,25+0,4 = 1,25 liter ecetsav.

Ez hányadrésze a teljes oldatnak?
1,25/6-od része.
Ilyen vegyes vagy milyen törteket nem szoktunk írni, még neve sincs, alakítsuk igazi törtté:
Ha bővítjük a törtet 4-gyel, a számláló egész szám lesz:
(1,25·4)/(6·4) = 5/24-ed rész
1