Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Négyzet alapú csonkagúla

Főoldal » Középiskola » Matematika
425
1,
alapél= 7 cm
Oldalél= 10 cm
Fedőél= 4 cm
A=?
V=?

2,
alapél= 10 cm
fedőél= 6 cm
Magasság= 10 cm
A=?
V=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Feladat

`M_("oldal lap")=sqrt(oldalél^2-(alapél-fedőél)^2)=sqrt(10^2-(7-4)^2)=9,54 \ cm`

`M_("csonka gúla")=sqrt(M_("oldallap")^2-(("alapél - fedő él")/2)^2)=sqrt(9,54^2-((7-4)/2)^2)=9,42 \ cm`

`T_("alap lap")=7^2=49 \ cm^2`

`T_("fedlap")=4^2=16 \ cm^2`

`T_("palást")=4*(alapél+fedőél)/2*M_("oldal lap")=4*(7+4)/2*9,54=209,88 \ cm^2`

`V_("csoka gúla")=(M_("csonka gúla")*(T_("alap)+sqrt(T_(alap)*T_(fed \ lap))+T_(fed \ lap)))/3=(9,42*(49+sqrt(49*16)+16))/3=color(red)(292 \ cm^3)`

`A_("csunka gúla")=T_("alap lap")+T_("fed lap")+T_("palást")=49+16+209,88=color(red)(274,88 \ cm^2)`



2. Feladat

`T_("alap lap")=10^2=100 \ cm^2`

`T_("fedlap")=6^2=36 \ cm^2`

`M_("oldal lap")=sqrt(M_("csonka gúla")^2+((alapél-fedőél)/2)^2)=sqrt(10^2+((10-6)/2)^2)=10,2 \ cm`

`T_("palást")=4*(alapél+fedőél)/2*M_("oldal lap")=4*(10+6)/2*10,2=326,4 \ cm^2`

`V_("csoka gúla")=(M_("csonka gúla")*(T_("alap)+sqrt(T_(alap)*T_(fed \ lap))+T_(fed \ lap)))/3=(10*(100+sqrt(100*36)+36))/3approxcolor(red)(653 \ cm^3)`

`A_("csunka gúla")=T_("alap lap")+T_("fed lap")+T_("palást")=100+36+326,4=color(red)(462,4 \ cm^2)`
0