Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat megoldása másodfokú egyenlettel

Főoldal » Középiskola » Matematika
1263
Két konvex sokszög összes átlóinak száma 158, belső szögeik összege 4320°. Hány oldalúak a sokszögek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Alkalmazd a két ismert összefüggést:

n oldalú sokszög
- átlóinak száma: n*(n-3)/2
- belső szögeinek összege: (n-2)*180

legyen a két sokszög oldala n és m, így

n*(n-3)/2 + m*(m-3)/2 = 158
(n-2)*180 + (m-2)*180 = 4320

két egyenletből álló egyenletrendszer megoldása adja a választ, azaz 12 és 16 oldalú a sokszögeid.

vázlat a megoldásra:
(n-2)*180 + (m-2)*180 = 4320 /:180
(n-2) + (m-2) = 24
n + m = 28
n = 28-m (ezt helyettesítjük vissza a másik egyenletbe)

n*(n-3)/2 + m*(m-3)/2 = 158 /*2
n*(n-3) + m*(m-3) = 316
n^2-3n + m^2-3m = 316

visszahelyettesítés után:
(28-m)^2-3(28-m) + m^2-3m = 316
784-56m+m^2-84+3m-m^2-3m = 316

összevonva, átrendezve:
m^2-28m+192=0

másodfokú egyenlet megoldóképletével megoldva:
m=16 és m=12

ezeket visszahelyettesítve n=27-m-me kapjuk:
n=12 és n=16
0