Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldja meg a

Főoldal » Középiskola » Matematika
336
√x-1=x-3 egyenletet a valós számok halmazán!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`sqrt(x-1)=x-3`

(Kikötést nem csinálok, majd ellenőrzök, ott meg látszik, ha rossz valamelyik megoldás.)

`sqrt(x-1)=x-3` `/^2`

`x-1=x^2-6x+9`

`x^2-7x+10=0`

Megoldóképlet:
`x_1=2`
`x_2=5`

Ellenőrzés:

`x=2`

`sqrt(2-1)=sqrt(1)=1`

`2-3=-1`

`1≠-1`

`x=5`

`sqrt(5-1)=sqrt(4)=2`

`5-3=2`

`2=2`

`M={5}`
Módosítva: 3 éve
1