Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítenétek ebben a 3 feladatban?(kombinatorika)

Főoldal » Középiskola » Matematika
518
Semmit sem értek belőle,fel tudnám rajzolni..de matematikailag nem tudnám megoldani.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, kombinatorika, Tizenegyedik osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Tulajdonképpen a házaspárokat kell sorba raknod, és utána csak a párok közti sorrendet variálni (mindegyik pár 2!=2 sorrendben állhat).

3! * 2*2*2=6*2*2*2=48 féle sorrend

2.
a) egymás mellé: 6-féleképpen ülhetnek le egymás mellé, ezekben az esetekben mind vesszük a többi 6 ember sorrendjét. Juci és Piri még felcserélhetőek (tehát ott van egy 2x-es szorzó).

6*6!*2

b) egymással szemben: 4-féleképpen... (a többi ugyanaz).

4*6!*2

Össz. 6*6!*2+4*6!*2=14400 féle sorrend.

3. Az első csapat 7 különbözővel kerülhet össze. Most kettőt kivettünk, hatan vannak, a második választott már csak 5 különbözővel, és a harmadik hárommal kerülhet össze. A negyedik csapatnak már nincs választása, fix az ellenfele. Az összesen:

7*5*3*1=105 féle lehetőség.
1