Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
377
A segítséget nagyon megköszönném!
Csatoltam képet!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A tört: `x/(x+4)`

Új tört: `(x-3)/(x+7)`

`x/(x+4)=2*(x-3)/(x+7)`

`x≠4` és `x≠-7`

`x/(x+4)=(2x-6)/(x+7)`

`x(x+7)=(2x-6)(x+4)`

`x^2+7x=2x^2-6x+8x-24`

`x^2+7x-2x^2+6x-8x+24=0`

`-x^2+5x+24=0`

megoldóképlet:
`x_1=-3`
`x_2=8`

ha `x=-3`

`(-3)/(4-3)=-3/1=-3`

`(-3-3)/(7-3)=-3/2`

ha `x=8`

`8/(8+4)=2/3`

`(8-3)/(8+7)=1/3`
1