Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tud segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
526
Egy háromszög 4cm oldalával szemben lévő szög 4o fokos az oldalhoz tarozo sulyvonal 5 cm mekkora a másik 2 oldal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
b, c a keresett oldal
`alpha` a súlyvonal és a 4cm-s oldal által bezárt szög
cos tételek:
(1) `4^2=b^2+c^2-2bc*cos40`
(2) `b^2=5^2+2^2-2*5*2*cos alpha`
(3) `c^2=5^2+2^2-2*5*2*cos (180-alpha)`
tudjuk, h
`cos (180-alpha)=- cos alpha`
ezért a harmadik:
(3) `c^2=5^2+2^2+2*5*2*cos alpha`
összeadva a (2) és a (3) egyenletet:
`b^2+c^2=58`
Ezt az elsőbe:
`16=58-2bc*cos40`
ebből
`bc=27,41`
iletve
`b=(27,41)/c`
Ezt berakhatjuk a fentibe:
`((27,41)/c)^2+c^2=58`
Ezt `c^2` -el beszorozva:
`(27,41)^2+c^4=58c^2`
ami `c^2`-re masodfokú
`c^4-58c^2+(27,41)^2=0`
másodfokú megoldóképlet alapján:
`c^2=38.471` és
`c^2=19.529`
Amiből gyököt kell még vonni....
meg b-t kiszámolni.
Módosítva: 3 éve
0