Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10-es matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
789
Valaki pls
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)a
7x²+18x-1=3x²+9x-3
rendezve:
4x²+9x+2=0
megoldóképlettel:
x1,2=-2, -1/4

b)
49x²-42x+9-16x²-48x-36=15x+21x²
rendezve:
12x²-75x-27=0 /:3
4x²-25x-9=0
megoldóképlettel:
x1,2= 25+√481/8, 25-√481/8

c)
-7x²-30x+4x²-25=50
rendezve:
3x²+30x+75=0
megoldóképlettel:
x=-5, mivel a Diszkrimináns=0

2)
Itt mindig a Diszkriminánst kell figyelni.
Ha D>0, akkor 2 valós mo van.
Ha D=0, akkor 1 valós mo van.
Ha D<0, akkor 0 valós mo van.

a)
2x²=7x-12+5x-x²
rendezve:
x²-2x+12
D=b²-4*a*c
D=4-4*1*12
D=4-48
D=-44
Tehát 0 valós mo van.

b)
x²-12x+36=36-x²
rendezve:
2x²-12x=0
D=12²-4*2
D=144-8
D=136
2 valós mo van.
0