Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
592
Segítséget kérek!!! Első négy feladatot segítsetek megoldani? Egyáltalán nem értem... :/
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, feladatok
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ezekhez a feladatokhoz csak az alábbiakat kell tudnod:
`s=v*t` és `v=s/t` és `t=s/v`
`1 m/s = 3.6 (km)/h`
Az átlagsebesség a teljes megtett út és a teljes utazási idő hányadosa.

--------------------------

1.
`v=90 (km)/h`
`t=30 min=0.5 h`
`s=v*t=90*0.5=45 km`

2.
`t=30 s`
`s=99 m`
`v=s/t=99/30=3.3 m/s`

3.
`v=144 (km)/h=40 m/s`
`s=20m`
`t=s/v=20/40=0.5 s`

4.
Számoljunk méterben és másodpercben!
`v_1=43.2/3.6=12 m/s`
`t_1=8/5*60=96 s`
`s_1=v_1*t_1=12*96=1152 m`
`v_2=28.8/3.6=8 m/s`
`t_2=(1+1/4)*60=75 s`
`s_2=v_2*t_2=8*75=600`
A teljes út: `s=s_1+s_2=1152+600=1752 m`
A teljes idő: `t=t_1+t_2=96+75=171 s`
Átlagsebesség: `v=s/t=1752/171~~10.25 m/s`
Az `s_1` utat észak felé, az `s_2` utat pedig kelet felé tette meg, vagyis ez a két út egy derékszögű háromszög befogóit alkotja. Az elmozdulás az átfogó hossza, amelyet a Pithagorasz-tételből határozhatunk meg:
`d=sqrt(s_1^2+s_2^2)=sqrt(1152^2+600^2)~~1298.89 m`
1