Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 10. osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
486
Sziasztok! Kérlek segítsetek az alábbi számításban! Előre is köszönöm!
Egy alkén moláris tömege 84g/mol. Számítsd ki az n értékét, írd fel a képletét, szerkezetét, két izomerét és nevezd meg őket! Írd fel az égési reakcióját is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az alkének általános képlete: `C_nH_(2n)`. Moláris tömege: `12n+2n` = 14n

14n = 84

n = 6

Az alkén összegképlete: `C_6H_(12)`.

Két példa:

- hex-1-én: `CH_2=CH-CH_2-CH_2-CH_2-CH_3`

- hex-2-én: `CH_3-CH=CH-CH_2-CH_2-CH_3`

égése:

`C_6H_(12)` + 9 `O_2` `rightarrow` 6 `CO_2` + 6 `H_2O`
0