Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Improprius integrálás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
860
Hogy tudom bizonyítani, hogy a sin(x)/(x^(1/2))-nek létezik az integrálja a [0;végtelen[ intervallumon?...Még szerintem a [0;1]-en tudnám is bizonyítani...de a sin(x)/gyökx néhol nagyobb mint az 1/x...ezért nem értem, hogy minoráns kritérium szerint nem az lenne helyénvaló, hogy akkor a felírt függvény is divergens?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, integrál, improprius, konvergens, végtelen, korlátos, riemann, minoráns, majoráns, kritérium
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Nem tudom, tanultátok-e a Dirichlet-kritériumot?
Ha `g(x)` monoton és `lim_(x→∞) g(x) = 0`
valamint ha `|int_a^b f(x) dx| < M` tetszőleges `[a;b]` intervallumon,
akkor `int_a^∞ f(x)g(x)\ dx` konvergens.

Most
`f(x) = sin(x)`
`g(x) = 1/sqrt(x)`
teljesíti a fentieket.

A Dirichlet-kritériumról pl. itt van egy levezetés:
https://math.stackexchange.com/questions/413950/proving-abel-dirichlets-test-for-convergence-of-improper-integrals-using-integr
1

Bongolo megoldása teljesen jó, én leírok egy alternatívát, ha már foglalkoztam vele.



Nézzük először a (0;1] intervallumot. Itt `1/sqrtx` integrálja konvergens, és ` 1/sqrtx>=|sinx/sqrtx|`, tehát a majoráns kritérium szerint jók vagyunk.

Az [1;∞] intervallumon nem érdemes `1/sqrtx`-szel majorálni, mert annak az integrálja divergens. Ezen az intervallumon alkalmazzunk parciális integrálást: `int u dv=uv-int v du`

Most legyen `u=1/sqrtx=x^(-1/2)` és `dv=sinx`. Innen `v=-cosx` és `du=-1/2x^(-3/2)dx`. Tehát

`int_1^(oo) sinx/sqrtx dx=[-cosx*x^(-1/2)]_1^(oo)-int_1^(oo) 1/2 x^(-3/2) cosx dx`

Az első tag a végtelenben eltűnik (egy korlátos függvény van megszorozva egy nullához tartóval), tehát azzal nincs gond. Az integrál pedig majorálható: `x^(-3/2)>=|x^(-3/2) cosx|`, és tudjuk, hogy `int_1^(oo) x^(-3/2) dx` konvergens, tehát a majoráns kritérium szerint a mi integrálunk is az.
0