Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
587
1.Egy 5 literes, körhenger alakú lábas magassága 20 cm. Mekkora az alapkörének az átmérője?
2.Falazótéglát vásárolunk, amelynek méretei centiméterekben mérve 38x25x23,8. Mekkora egy raklapnyi tégla tömege,
ha sűrűsége 0,8 kg/dm3 és egy raklapra 60 db tégla fér?
3. Egy kocka felszíne 3000 cm2 Hány liter a térfogata?
4.Egy 5 cm oldalú négyzetet megforgatunk egyik oldala körül. Mekkora az így keletkezett forgástest térfogata és felszíne





Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Feladat
`5 \ liter = 5 \ dm^3=5.000 \ cm^3`

`sqrt(V/(pi*m))=r`

`sqrt((5.000)/(pi*20))=r`

`8,92 \ cm=r`


`d=2*r=2*8,92=color(red)(17,84 \ cm)`



2. Feladat
`V_("tégla")=a*b*c=38*25*23,8=22.610 \ cm^3=22,61 \ dm^3`

1 tégla tömege: `m_("tégla")=rho*V_("tégla")=0,8 \ (kg)/(dm^3)*22,61 \ dm^3approx18 \ kg`

A raklapnyi tégla tömege: `60*18=color(red)(1.080 \ kg)`



3. Feladat
`a=sqrt(A/6)=sqrt(3.000/6)=22,36 \ cm`

`V_("kocka")=a^3=22,36^3approx11.179 \ cm^3=11,179 \ dm^3=color(red)(11,179 \ l)`



4. Feladat
`V_("henger")=pi*r^2*m=pi*5^2*5=color(red)(392,7 \ cm^3)`

`A_("henger")=2*pi*r*(r+m)=2*pi*5(5+5)=color(red)(314,16 \ cm^2)`
0