Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nyelvi előkészítő tagozat MATEK lecke

Főoldal » Középiskola » Matematika
931
Sziasztok!
Légszíves valaki segítsen, gondolom teljesen egyszerű, rövid megoldása van a feladatnak, de nekem illetve az apukámnak egyszerűen sehogy se megy :(

Két raktárban lévő gabona tömegének aránya 3:5. Ha az első raktárból átszállítanánk 20 tonna gabonát a másodikba, akkor az első raktárban lévő gabona 3/4 része 13 tonnával lenne kevesebb a második raktárban lévő gabona 2/5 részénél. Mennyi gabona volt eredetileg az egyes raktárakban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A két raktárban x és y van.

> tömegének aránya 3:5
`x/y = 3/5`

> Ha az első raktárból átszállítanánk 20 tonna gabonát a másodikba
`x-20` van az egyikben, `y+20` a másikban

> akkor az első raktárban lévő gabona 3/4 része
vagyis `(x-20)·3/4`
> 13 tonnával lenne kevesebb
`(x-20)·3/4 + 13 = ...`

> a második raktárban lévő gabona 2/5 részénél.
vagyis `(y+20)·2/5`-nél.

`(x-20)·3/4 + 13 = (y+20)·2/5`
-----

Vagyis ezt az egyenletrendszert kell megoldani:
`x/y = 3/5`
`(x-20)·3/4 + 13 = (y+20)·2/5`

Ez megy, vagy segítsek tovább?
0