Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Közetlemez

193
Milyen közetlemezek határain alakul ki hegységképződés? Mik a hasonlóság ok és különbségek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Földrajz

Válaszok

1
Egy másik kérdésedre adott válaszomban részleteztem az első két folyamatot, itt csak a legfőbb tulajdonságokat írom le ezekhez.

1. Két közeledő (idegen szóval: konvergens) óceáni kőzetlemez határán: andezites rétegvulkánok. Pl. Japán-szigetek.
2. Egy közeledő (konvergens) óceáni és szárazföldi kőzetlemez határán: andezites-riolitos kőzetek dominálnak, de az óceáni lemez által felgyűrt üledékből képződött kőzetek is előfordulnak a hegységekben. Pl. Andok.
3. Két konvergens szárazföldi lemez határán: térrövidülés figyelhető meg. A két szárazföldi kőzetlemez egymáshoz közeledve folyamatosan "felemészti" a kezdetben köztük lévő óceáni medencét (ez a medence tölti be a geoszinklinális szerepét a hegységképződésben; azaz itt halmozódik fel az üledék), majd az üledéket felgyűrik (tektogenezis - szerkezetképződés szakasza). Ezután a felgyűrt üledékekből hegység emelkedik ki (orogenezis szakasza). Nyilvánvalóan az üledékes kőzetek fognak dominálni - mivel mindkét szárazföldi lemeznek kicsi a sűrűsége, egyik sem bukik a másik alá, hanem csak egymásra torlódnak. Emiatt csekély lesz a magmás kőzetek előfordulása a hegységben. Ilyen pl. a Himalája is.
0