Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
625
Egy számtani sorozat 3. és 4. tagjának összege 11. A 2. és 5. tagjának különbsége 3. Mennyi az első 10 tag összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A 2. és az 5. tag különbsége 3:
`(a_1+d)-(a_1+4d)=3`
`-3d=3`
`d=-1`

A 3. és a 4. tag összege 11:
`(a_1+2d)+(a_1+3d)=11`
`2a_1+5d=11`
`2a_1+5*(-1)=11`
`2a_1=16`
`a_1=8`

Tehát az első elem 8, a differencia -1. Az első 10 tag összege:
`S_10=((a_1+a_10)*10)/2=5*(a_1+a_10)=5*(2a_1+9d)=5*(2*8+9*(-1))=35`

Egyébként kicsit pongyola a megfogalmazás, mert a 2. és 5. tag különbsége alatt érthetik azt, hogy `a_2-a_5=3`, de azt is, hogy `a_5-a_2=3`. Én az előbbivel számoltam. Ha az utóbbival számolunk, akkor `d=1` és `a_1=3` jön ki, és ekkor az összeg 75.
0