Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget kérnék, holnap szerdán kellene beadnom, abszolút nem értem.

Főoldal » Középiskola » Matematika
407
(7x+3)²= (2a-4)²= (2/5t+5)²= (x³-6)²= (3x+5-7)²= (x/2+8y+x)²=
(2x²-9x)²= (4/3x-3/x)²= (x+5)·(x-5)= (3x-2)·(3x+2)= (x+2/3)·(x-2/3)= (7-6x)·(12x+14)=
Teljes négyzetté alakítás
x²+6x+9= x²+6x+8= x²-8x+17= 2x²-20x+50=
Tudom, hogy sok.Lehetne levezetést kérni. Nem tudom van-e olyan oldal ahova beírom és levezeti, nem szeretnék senkit ilyen sok feladattal zavarni.
Köszönöm szépen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia! Levezetni csak a lépések leírásával lehet, de van rá egy azonosság is, ami a következő (ezzel pedig nem hiszem hogy értelme van a levezetésnek, de a lentebb említett app lépésről lépésre leírja azt is hogy miért):
(a+b)²=a²+2ab+b²
Ez azért van, mert:
(a+b)²=(a+b)(a+b)
Ebben az összes tagot meg kell szorozni az összes taggal, akkor pedig ezt fogjuk kapni.
a*a+a*b+b*a+b*b=a²+2ab+b²
Ami a négyzeten van az mind így fog kinézni.
(7x+3)²= (7x+3)(7x+3) = 49x²+21x+21x+9 = 49x²+42x+9

Mikor negatív, akkor ugyan ez fog történni. Annyi a különbség, hogy a két széle a négyzet miatt pozitív lesz (+;+ -> +; -;- -> +), a közepe viszont negatív: nem z
(2a-4)²= 4x²-16x+16

A vegyesre is van egy azonosság, ilyenkor:
(a+b)(a-b)=a²-b²
(x+5)·(x-5)= x²-25

Ezeket be se kell írni, Photomath-tel lefotózod és le is vezeti helyesen, a miértje viszont szerintem annyira nem érdekes, hátha így érthetőbb.


Másik felében visszafelé működik. Az első kettőből rájössz mi a kettő szám és azzel kell-e valamit csinálni.
x² -> x
6x -(:2)-> 3x -(:x)-> 3
Innen visszanézed, hogy ez mennyi, ebben az esetben stimmel.
x²+6x+9=(x+3)²
x²+6x+8=(x+3)²-1 {9 lenne a vége eleve, ezért kell egyet elvenni belőle, hogy mrglegyen a 8}
x²-8x+17=(x-4)²+1 {(-4)*(-4)=16 és 17 kell, ezért kell a +1}
2x²-20x+50=2(x-5)²
Ezeket nekem más úton számolta, mint ahogy itt van, de a megoldások elvileg ugyan azok kell hogy legyenek.
Módosítva: 3 éve
1