Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki érti ezt a feladatot?!

Főoldal » Középiskola » Matematika
461
Mekkora annak a kúpnak a nyílásszöge, amelynek palástja háromszor akkora területű, mint az alapkör területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

A félnyílásszögre ezt kapjuk: sin (φ/2)=1/3, ebből visszakeresve φ/2=19,47⁰, azaz a nyílásszög φ=38,94⁰ ! :)

Holnap el tudom küldeni a levezetést beszkenneltetve!
A síkmetszetből jött a szinusz szögfüggvény felírása, ill. a síkmetszet háromszög feléből.
A palást egy körcikk tulajdonképpen, ahol a körcikk sugara a kúp alkotója és az alapkör-kerület lesz a körcikk ívhossza.
Ezt egyenlővé téve az adódik, hogy : a=(3·r), vagyis a kúp alkotója épp háromszorosa lesz az alapkör sugarának.
És innen már egyből felírható a síkmetszet felére (egyenlő szárú háromszög fele) a szinuszos szögfüggvény! :)

Remélem így már valamennyire érthető lett!
Üdv.: Ármós Csaba Db.-ből (47 éves matek-kémia korrepetáló)
1

Szia!

Csatolva küldöm a feladat levezetését, így talán már érthetőbb! :)
0