Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Feladat-Ismeretlen Törtkitevő (11.o)

Főoldal » Középiskola » Matematika
500
Sziasztok. Valaki leírná a megoldást? Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nézzük az 50%-ot:
`50=100*(1/2)^(t/5730)`

Osszunk le 100-zal:
`1/2=(1/2)^(t/5730)`

Vegyük mindkét oldalnak a 1/2 alapú logaritmusát:
`log_(1/2) (1/2)=t/5730`

Tehát `t=5730*log_(1/2)(1/2) = 5730` év. Ezt egyébként ránézésre meg lehetett volna mondani, hiszen a képletből kiolvasható, hogy az izotóp felezési ideje 5730 év.

Ennek alapján szerintem már menni fog az 5% és a 0,5% is. (Az eredmények rendre 24764,6 és 43799,3 év.)
0