Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keverési feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
470
Adott 13 kg-os 25%-os cukoroldathoz mennyi 80%-os oldatot kell kerernünk, ha 50,21%-os oldatot szeretnénk kapni?
Feladat elkészítése lépésről lépésre kellene nekem. Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
I. oldat:

tömeg: `13`

töménység: `25%`

tömény anyag: `13*0.25=3.25`

II. oldat:

tömeg: `x`

töménység: `80%`

tömény anyag: `0.8x`

III. oldat:

tömeg: `13+x`

töménység: `50.21%`

tömény anyag: `0.5021(13+x)`

Az egyenlet:

`3.25+0.8x=0.5021(13+x)`

`3.25+0.8x=6.5273+0.5021x`

`0.2979x=3.2773`

`x=(3.2773)/(0.2979)≈11`

Tehát, kb. `11` kg `80%`-os oldatot kell hozzákevernünk.
0