Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kísérlet kérdések

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2170
A kálium-permanganát hevítése milyen kémiai reakció? Mi keletkezett a reakció során? Mit tapasztaltunk, ha parázsló gyújtópálcát tettünk a kémcső szájához?

Mi történik ha vasra sósavat csepegtetünk? Mi keletkezett? Mi történik, ha égő gyújtópálcát tartassz a kémcső szájához? Mi az a durranógáz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
A bomlás reakcióegyenlete:
2 KMnO4= K2MnO4 + MnO2+ O2

Ez egy gázfejlődéssel járó bomlási reakció. A parázsló gyújtópálca fellobban, hiszen oxigén keletkezik közben.

Ez segíthet a megértésben:
https://nat2012.nkp.hu/tankonyv/kemia_7/img/21.oldal_03.jpg?max_width=2048
Módosítva: 3 éve
0

Vas és sósav:
Fe+ 2HCl=FeCl2+H2

Gázfejlődéssel járó redoxireakció. Az FeCl2 pedig egy halványzöld anyag.

Az égő gyújtópálca hatására egy pukkanó hangot hallunk. Ekkor fog elégni a hidrogéngáz vízzé.
A durranógáz a hidrogén és az oxigén 2:1 térfogatarányú gázkeveréke. Ha szerencsénk van, akkor a pukkanás jó éles lesz már ennél a kísérletnél is, ekkor értük el a legközelebb ezt az arányt.
Módosítva: 3 éve
0