Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mèrtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
847
Egy mèrtani sorozat màsodik tagja 28, hetedik tagja pedig 896. Hatàzod meg a sorozat 21. tagját és szàmìtsd az első 21 tag összegèt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
mértani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az első tag `a_1`, a kvóciens pedig `q`. Ekkor a sorozat n-edik tagja `a_n=a_1q^(n-1)`.

A 2. tag 28, vagyis `a_1q=28`
A 7. tag 896, vagyis `a_1q^6=896`

Van tehát egy egyenletrendszerünk. Osszuk el a második egyenletet az elsővel (megtehetjük, mert biztos, hogy sem `a_1`, sem pedig `q` nem nulla):
`(a_1q^6)/(a_1q)=896/28`
`q^5=32`
`q=2`

Tehát a kvóciens 2. Az első elemet meghatározhatjuk mondjuk az első egyenletből:
`a_1*2=28`
`a_1=14`

Most már mindent tudunk. A 21. tag: `a_21=a_1q^20=14*2^20=14680064`

Az első `n` tag összege `S_n=a_1*(q^n-1)/(q-1)`, tehát az első 21 tag összege:

`S_21=14*(2^21-1)/(2-1)=29360114`
0