Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek háziii

Főoldal » Középiskola » Matematika
329
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`5^(x+1)-4*5^x+5^(x-1)=150`

Bevezetünk egy új ismeretlent majd behelyettesítjük az egyenletbe és megoldjuk.

`u=5^x`

`5u-4u+5^-1u=150`

`5u-4u+1/5u=150`

`6/5u=150`

`u=125`

Visszahelyettesítjük az ismeretlenünket.

`5^x=125`

`5^x=5^3`

SZ.M.M

`color(red)(x=3)`

Mivel csak ekvivalens átalakítást végeztünk ezért a kapott eredmény az eredeti feladatnak is megoldása.
0