Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!

Főoldal » Középiskola » Matematika
760
Egy háromszög alakú 5,8 hektár nagyságú földterület két szomszédos oldala 450 méter, illetve 410 méter
hosszú.
a) Mekkora lehet a két oldal által bezárt szög?
b) Milyen hosszú lehet a földterület harmadik oldala?

Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
5,8 hektár = 58 000 méter

Háromszög területe és magassága közti összefüggés:

T = (a*ma)/2
58 000 = (450*ma)/2
Rendezzük az egyenletet!
116000 = 450*ma
ma = 257,78 m

Pitagorasz-tétel a kis háromszögre:
a2 = ma2 + x2
202500 = 66450,5284 + x2
136049,4716 = x2
x = 368,85 m

A 410 m hosszú oldalból vonjuk ki az x-et. (Kapott eredmény továbbiakban y)
y = 41,15

Pitagorasz-tétel a másik kis háromszögre.
c2 = y2 + ma2
c2 = 1693,3225 +66450,5284
c2 = 68143,8509
c = 261,04 m

A bezárt szöget Koszinusz-tétellel számolnám ki:
c2 = a2 + b2 - 2*a*b*cosx , ahol x az a és b oldal által közvezárt szög.
2612 = 4502 + 4102 - 2*450*410*cosx
68121 = 370600 - 36900*cosx
302479 = 36900*cosx
0,8197 = cosx
x = 34,94°

A két oldal által bezárt szög 34,94°
0