Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekházi

Főoldal » Középiskola » Matematika
410
Mértani sorozatok, megoldásokat köszönöm előre is! Csak a 4.-es és 5-ös feladat megoldása kell!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, segítség, osztaly, sorozatok, mértani, 12.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`4.`

`a_5=-18`

`a_7=-2`

`a_7=a_5*q^2`

`-2=-18*q^2` `//÷(-2)`

`9q^2=1` `//÷9`

`q^2=1/9`

`q=+-sqrt(1/9)=+-1/3`

Ell.:

`q=1/3`

`-18*1/9=-2`
`-2=-2`

`q=-1/3`

`-18*(1/9)=2`
`2≠-2`


`a_6=a_5*q=a_7÷q`

`a_6=-18*1/3=-6` vagy `-2÷1/3=-6`

`a_6=-6`

~~~

`c_10=7`

`c_20=28`

`c_20=c_10*q^10`

`28=7*q^10` `//÷7`

`q^10=4`

`q=+-root(10)(4)=+-root(5)(2)`

Ell.:

`7*(root(5)(2))^10=28`
`28=28`

`7*(-root(5)(2))^10=28`
`28=28`

`c_15=c_10*q^5`

`c_15=7*(root(5)(2))^5=14`

vagy

`c_15=7*(-root(5)(2))^5=-14`



`5.`

`a_1=100`

`q=5`

`S_n=a_1*(q^n-1)/(q-1)`

`S_5=100*(5^5-1)/(5-1)=78100`

ha

`q=-5`

`S_5=100*((-5)^5-1)/(-5-1)=52100`
0