Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek légyszi nagyon fontos

Főoldal » Általános iskola » Matematika
349
Zamárdiból a 83 km-re lévő Martonvásárra indul egy mtoros 50 km/h sebességgel,egy órával később 60 km/h sebességgel a célállomásról egy másik motoros indul Zamárdi felé. Mikor és hol találkoznak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Első óra után a távolságuk 83km-50km=33km, mert már 50km-t megtett az első motoros.
`x` legyen az első óra után megtett útja az első motorosnak a találkozási pontig.
Akkor a második motoros megtett útja: `33-x`
`v=s/t` felhasználásával `t=s/v`
A két motoros az 50. km után (vagyis 1 óra után) ugyanannyi ideig mozog. Ezért
`t=x/50=(33-x)/60`
keresztbeszorzás és 10el egyszerűsítés:
`6x=5(33-x)`
`6x=165-5x`
`11x=165`
`x=15 km`
Tehát `50+15=65km`-nél találkoznak
Az eltelt idő: `1+15/50=1,3` óra az első motoros indulása után
0