Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szàmtani sorozat ( Köszönöm előre is )

Főoldal » Középiskola » Matematika
473
Egy szàmtani sorozat 4. tagja -2, a 11. tagja pedig 5-tel egyenlő. Határozd meg a sorozat 2011. tagját és számìtsd ki az első 2011 tag összegèt !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
számtani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az első tag `a_1`, a differencia pedig `d`. Ekkor a sorozat n-edik tagja `a_n=a_1+(n-1)d`.

A 4. tag -2, vagyis `a_1+3d=-2`
A 11. tag 5, vagyis `a_1+10d=5`

Van tehát egy egyenletrendszerünk. Vonjuk ki a második egyenletből az elsőt:
`(a_1+10d)-(a_1+3d)=5-(-2)`
`7d=7`
`d=1`

Tehát a differencia 1. Az első elemet meghatározhatjuk mondjuk az első egyenletből:
`a_1+3*1=-2`
`a_1=-5`

Most már mindent tudunk. A 2011. tag: `a_2011=a_1+2010*d=-5+2010*1=2005`

Az első `n` tag összege `S_n=((a_1+a_n)n)/2`, tehát az első 2011 tag összege:

`S_2011=((a_1+a_2011)*2011)/2=((-5+2005)*2011)/2=2011000`
0