Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

HELP!

Főoldal » Középiskola » Matematika
2330
Egy szimmetrikus trapéz hosszabbik alapja 20 cm, szárai 5 cm hosszúságúak. A trapéz egy szárára illeszkedő
szögeinek aránya 1:3. Mekkora a trapéz területe?

Előre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szimmetrikus trapéz egy száron fekvő szögeinek összege 180°.

180 = 4x
x = 45

A száron fekvő kisebbik szög 45°, a nagyobbik 180° - 45° azaz 135°.


A magasságot behúzva kapsz két egybevágó derékszögű háromszöget és egy téglalapot.

Az egyik derékszögű háromszögnek tudjuk 3 szögét (45°, 45°, 90°) és az átfogóját (5 cm).
Pitagorasz-tétel segítségével számoljunk:

2a2 = 52
a2 = 25/2
a =  25/2 
a = 3,5 (kerekítve)

Vonjuk ki a hosszabbik alapból a kapott érték kétszeresét, így megkapjuk a rövidebbik alapot.

Terület kiszámítása:

Háromszög területe (amit majd kétszer kell venni):
(a*ma)/2 azaz ( 25/2 * 25/2 )/2 = 12,5 cm2
A két háromszög területe 25 cm2

Téglalap területe:
13*20 = 260

A trapéz területe: 285 cm2

-1