Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1842
Egy szabályos sokszögnek 25-tel több átlója van, mint oldala. Mekkora a sokszög területe, ha egy oldalának a
hossza 1 m?
Előre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy szabályos `n`-szögnek `n` darab oldala van, és `(n(n-3))/2` darab átlója. Vagyis az alábbi egyenletet írhatjuk fel:

`(n(n-3))/2=n+25`
`n^2-3n=2n+50`
`n^2-5n-50=0`

Van egy másodfokú egyenletünk, melynek megoldásai a `10` és a `-5`. Mínuszötszöget még nem látott senki, így ezt a megoldást kizárhatjuk, tehát egy tízszögről van szó.

Egy `a` oldalhosszúságú, szabályos `n`-szög területe:

`T=1/4 n a^2 cot((180°)/n)=1/4*10*1^2*cot(18°)=2.5cot(18°)~~7.694m^2`

A képletben a cot a kotangenst jelöli (magyar szakirodalomban inkább ctg használatos, de az AsciiMath csak ezt ismeri). Ha ezt a képletet nem tanultad, akkor a területet meghatározhatod manuálisan is, ha felbontod a tízszöget 10 kicsi háromszögre.
1