Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
503
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A szabály ugyanaz, mint elektronikában a kondenzátoroknál: párhuzamos kapcsolásnál a rugóállandók összeadódnak, soros kapcsolásnál pedig a reciprokok összegének a reciprokát kell venni. Tehát balról jobbra az egyes eredő rugóállandók:

`1/(1/(k_1+k_2)+1/k_3+1/k_4)`

`1/(1/(k_1+k_2)+1/(k_3+k_4))`

`1/(1/k_1+1/(k_2+k_3)+1/k_4)`

Ha minden rugóállandó egyenlő, akkor pedig:

`1/(1/(2k)+1/k+1/k)=1/(5/(2k))=0.4k`

`1/(1/(2k)+1/(2k))=1/(1/(k))=k`

`1/(1/k+1/(2k)+1/k)=1/(5/(2k))=0.4k`

Tehát a szélső kettő ekvivalens, a középső a legerősebb.
1