Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Coulomb

Főoldal » Középiskola » Fizika
1777
Két kisméretű golyó távolsága egymástól 20 cm mindkettő töltése -2•10 a -6-on C.
a, mekkora és milyen irányú a közöttük fellépő erő?
b, hogyan változtassuk meg a két golyó távolságát, ha azt szeretnénk, hogy a köztük fellépő erő feleakkora nagyságú legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`r=20` `cm` `=` `0.2` `m`

`Q_(1, 2)=-2*10^(-6)` `C`

`a)`

Taszító, mivel azonos a töltésük.

A nagysága pedig:

`F=k*(Q_1*Q_2)/(r^2)`

`F=9*10^9*((2*10^(-6))^2)/(0.2^2)=0.9` `N`

`b)`

A feleakkor a nagyság az: `0.9÷2=0.45` `N`

`0.45=9*10^9*((2*10^(-6))^2)/(r^2)`

`((2*10^(-6))^2)/(r^2)=(0.45)/(9*10^9)`

`((2*10^(-6)^2)=(0.45)/(9*10^9)*r^2`

`r^2=((2*10^(-6))^2)/((0.45)/(9*10^9))`

`r^2=sqrt(((2*10^(-6))^2)/((0.45)/(9*10^9)))=(sqrt(2))/5≈0.28` `m`
0