Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi sos!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
452
Egy kártyajátékos elveszíti pénzének felét és még 50 forintot. Azután elveszíti a maradék pénzének az 1/5 részét, majd nyer 40 forintot. Később elveszíti meglevő pénzének 1/6 részét és még 50 forintot. Ekkor 310 forintja marad.
a) Mennyi pénzzel ült le a játékos játszani?
b) Mennyi pénzt veszített először?
c) Mennyi pénze maradt ekkor?
d) Mennyi pénze volt miután nyert?
e) Mennyi pénzt veszített az utolsó alkalommal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Először van `x` forintja

Elveszíti a felét, és még 50-et, marad:
`x/2-50`

A maradék `1/5`-ét elveszíti, marad:
`4/5(x/2-50)=2/5x-40`

Nyer `40` forintot:
`2/5x-40+40=2/5x`

Elveszíti a maradék `1/6`-át, marad:
`5/6*2/5x=1/3x`

Elveszít még `50`-et, marad:
`1/3x-50`

És akkor az egyenlet:

`1/3x-50=310` `//+50`

`1/3x=360` `//*3`

`x=1080`

`a)`

`1080`

`b)`

`(1080)/2+50=590` forintot

`c)`

`1080-590=490` Ft

`d)`

`490+40=530` Ft

`e)`

`1/3*1080+50=410` Ft
0