Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1206
A 29 fős nyolcadik osztályban a matematikaidolgozat értékelésénél a következő jegyek születtek: az ötösök száma 2-vel kevesebb, a közepesek száma pedig kétszer annyi, mint a négyeseké. A kettes dolgozatok száma a jeles és a jó dolgozatok összegének pont a negyede! Elégtelen dolgozatot senki nem írt. Számold ki a dolgozat átlagát!

Valaki tudna ennek a feladat megoldásában segíteni? Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a négyesek száma `n`. Ekkor a feladat szövege alapján az egyes osztályzatok száma:
5-ös: `n-2`
4-es: `n`
3-as: `2n`
2-es: `(2n-2)/4=(n-1)/2`
1-es: `0`

Tudjuk, hogy az osztálylétszám 29:
`n-2+n+2n+(n-1)/2+0=29`

Innen `n=7`. Tehát az egyes osztályzatok száma:
5-ös: 5
4-es: 7
3-as: 14
2-es: 3
1-es: 0

Tehát az átlag: `(5*5+4*7+3*14+2*3+1*0)/29~~3.48`
0