Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
403
Segítenétek?


Péternek másfélszer annyi bélyege van, mint Pálnak. Mindkettőjük gyűjteménye gyarapodott: Péteré 80, Pálé 100
bélyeggel. Így bélyegeik számának aránya 3:4 lett. Hány db bélyege lehetett eredetileg Péternek és Pálnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2


Péter: `1,5x`
Pál: `x`

`(x+100)/(1,5x+80)=3/4`
majd keresztbe szorzás:
`3*(1,5x+80)=4*(x+100)`
`4,5x +240=4x+400` egyenletrendezés ` /-4x` és `/-240`
`0,5x=160`
`x=320`
Eredetileg Pálnak `320`, a Péternek `480`

Módosítva: 3 éve
1

Köszönöm!
0