Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Meg tudnád oldani?Paraméteres egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
418
Az 1-es-ből kéne az a,b és c alpont.Kérlek,meg tudnád oldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#KÉRLEK, #matek, #matematika, #segits, #paraméteresegyenletek
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
`a)`

i)

A `-3`-mat beírom az `x` helyére

`m*(-3)^2+(2m+1)(-3)+m-1=0`

`9m-6m-3+m-1=0`

`4m-4=0`

`4m=4`

`m=1`

És akkor ezt az `m` értéket helyettesítem be:

`x^2+3x=0`
`x(x+3)=0`

`x_1=0`
`x_2=-3`

ii)

Akkor nincs valós gyöke, ha a diszkriminánsa kisebb, mint `0`

`D=b^2-4ac`


`D=(2m+1)^2-4m(m-1)<0`

`4m^2+4m+1-4m^2+4m<0`

`8m+1<0`

`8m<-1`

`m<-1/8`

Tehát az `m`-nek `-1/8`-nál kisebbenek kell lennie.

iii)

Akkor van két különböző valós gyöke, ha a diszkriminánasa nagyobb, mint `0`, és ugye a diszkriminánst már kiszámoltuk:

`D=8m+1`

`8m+1>0`

`8m> -1`

`m> -1/8`

Tehát az `m` értékének `0`-nál nagyobbnak kell lennie.

iv)

Akkor lesz egy gyöke, ha a diszkrimináns `0`, tehát:

`m=-1/8`


Ez alapján már megy a többi is, vagy megcsináljam azokat is?
Módosítva: 3 éve
1

Jó, inkább megcsinálom a másik kettőt is, csak nem írom le, hogy mit miért csináltam, de azt úgyis láttad az előző válaszban. :)


`b)`

`x^2-2(m-2)x+m^2-4=0`

i)

`(-3)^2-2(m-2)(-3)+m^2-4=0`

`9-2(-3m+6)+m^2-4=0`

`9+6m-12+m^2-4=0`

`m^2+6m-7=0`

Megoldóképlet alapján:
`m_1=-7`
`m_2=1`

ha `m=-7`

`x^2-2(-7-2)x+(-7)^2-4=0`

`x^2+18x+45=0`

Megodlóképlet:
`x_1=-15`
`x_2=-3`

ha `m=1`

`x^2-2(1-2)x+1-4=0`

`x^2+2x-3=0`

Megoldóképlet:
`x_1=-3`
`x_2=1`

ii)

`D=(-2(m-2))^2-4(m^2-4)`

`D=4m^2-16m+16-4m^2+16=-16m+32`


`-16m+32<0`

`32<16m`

`2<m`

`m>2`

iii)

`-16m+32>0`

`32>16m`

`2>m`

`m<2`

iv)

`-16m+32=0`

`32=16m`

`m=2`

A `c`-t is küldöm mindjárt.
1

`c)`

`5x^2+3x-3m+6=0`

i)

`5(-3)^2+3(-3)-3m+6=0`

`-3m+42`

`42=3m`

`m=14`


`5x^2+3x-3*14+6=0`

`5x^2+3x-36=0`

Megoldóképlet:
`x_1=-3`
`x_2=12/5`

ii)

`D=3^2-4*5(-3m+6)`

`D=9-20(-3m+6)`

`D=9+60m-120`

`D=60m-111`


`60m-111<0`

`60m<111`

`m<(111)/60`

iii)

`60m-111>0`

`60m>111`

`m>(111)/60`

iv)

`60m-111=0`

`60m=111`

`m=(111)/60`
1