Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatványozás és gyökös feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
351
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Hatvány és gyök
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`1.`

`4a^(-2)=4*1/(a^2)=4/(a^2)`

`x^0y^(-6)=1/(y^6)`

`(x^(-2))/(y^(-2))=(y^2)/(x^2)`

`((x^(-1)+y^(-1))^(-1))/(x^(-1)y^(-1))=(xy)/(x^(-1)+y^(-1))=(xy)/(1/x+1/y)=(xy)/((x+y)/(xy))=(x^2+y^2)/(x+y)`


`2.`

`1/(256)=2^(-8)`

`1/(a^3)=a^(-3)`

`(a+2b)/(a+2b)^2=1/(a+2b)=(a+2b)^(-1)`

`2/(a^-2)=2a^2`

`((a/b)^(-1))/((b/a)^(-2))=(b/a)/(a/b)^2=b/(a((a^2)/(b^2)))=b/((a^3)/(b^2))=(b^3)/(a^3)`

A többit csak később tudom megcsinálni, de addig ezt elküldöm legalább.
0

`3.`

`x^3x^(-5)=x^(-2)`

`y^5y^3y^(-9)=y^(-1)`

`(x^2+x^3+x^4)x^(-2)=1+x+x^2`

`(y^4y^(-4))^1000=1^(1000)=1`


`4.`

`sqrt(2)+sqrt(8)=sqrt(2)+sqrt(2^3)=sqrt(2)+2sqrt(2)=3sqrt(2)`

`5sqrt(3)+sqrt(75)-1/2sqrt(147)=5sqrt(3)+sqrt(3*5^2)-1/2*sqrt(3*7^2)=5sqrt(3)+5sqrt(3)-1/2*7sqrt(3)=10sqrt(3)-3.5sqrt(3)=6.5sqrt(3)=(13sqrt(3))/2`

`4sqrt(2)+3sqrt(18)-sqrt(50)=4sqrt(2)+3sqrt(2*3^2)-sqrt(2*5^2)=4sqrt(2)+3*3sqrt(2)-5sqrt(2)=8sqrt(2)`


`5.`

`root(6)(a^5*root(5)(a^6))=root(6)(a^5*aroot(5)(a))=root(6)(a^6root(5)(a))=aroot(6)(root(5)(a))=aroot(30)(a)`

Tehát ez igaz


`root(n)(a^k*sqrt(a))=root(n)(a^k*a^(1/2))=root(n)(a^(k+1/2))`

Ez nem egyenlő a másikkal, tehát nem igaz.


`6.`

`root(3)(3/2)*sqrt(3/2)=root(6)((3/2)^2)*root(6)((3/2)^3)=root(6)((3/2)^5)=root(6)((243)/(32))`

`root(4)(5/2)*root(3)(5/2)=root(12)((5/2)^3)*root(12)((5/2)^4)=root(12)((5/2)^3*(5/2)^4)=root(12)((5/2)^7)=root(12)((78125)/(128))`

`root(3)(1/4)*root(4)(8/3)=root(12)((1/4)^4)*root(12)((8/3)^3)=root(12)((1/4)^4*(8/3)^3)=root(12)(2/27)`


`7.`

`sqrt(2)*(sqrt(2)-root(3)(4)+root(4)(8))`

`sqrt(2)*sqrt(2)-sqrt(2)*root(3)(4)+sqrt(2)*root(4)(8)`

`2-root(6)(2^3)*root(6)(4^2)+root(4)(2^2)*root(4)(8)`

`2-root(6)(2^3*4^2)+root(4)(2^2*8)`

`2-root(6)(128)+root(4)(32)`

`2-root(6)(2^7)+root(4)(2^5)`

`2-2root(6)(2)+2root(4)(2)`
Módosítva: 3 éve
0