Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget kérnék, ezt nem sikerült megoldanom

Főoldal » Középiskola » Matematika
354
-x² + x –12

Nem tudom levezetni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ez egy másodfokú egyenlet akart lenni?

`-x^2+x-12=0`

Ha igen, akkor csak elég használni a megoldóképletet.

`x_(1, 2)=(-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)`

`a=-1`
`b=1`
`c=-12`

`x_(1, 2)=(-(-1)+-sqrt(1^2-4*(-1)(-12)))/(2*(-1))`

A diszkrimináns negatív lesz, ezért nincs megoldás a valós számok halmazán.
0

Vagy teljes négyzetté kiegészítés?

`-x^2+x-12`

`-(x^2-x)-12`

`-[(x-1/2)^2-1/4]-12`

`-(x-1/2)^2+1/4-12`

`-(x-1/2)^2-47/4`
0