Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
347
Sziasztok! Ebben a 3 feladatban tud valaki segíteni? Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az Ohm-ot ne így írd hanem a szokásos jelével, csak lusta vagyok azt mindig betenni.)

1.
U=9 V
R1=60 Ohm
R2=30 Ohm

Rössz=60+30=90 Ohm
I= U/Rössz = 9 V / 90 Ohm = 0,1 A
U1 = I * R1 = 0,1 A * 60 Ohm = 6 V
U2 = I * R2 = 0,1 A * 30 Ohm = 3 V

Az egyes fogyasztókra eső feszültségek aránya megegyezik az ellenállások arányával.

2.
R1 = 20 Ohm
R2 = 30 Ohm
U1= 12 V
U2 = ?
I=?
I= U1 / R1 = 12 V / 20 Ohm = 0,6 A
U2 = I * R2 = 18 V

3.
párh. R1=20 Ohm, R2=30 Ohm
I1= 60 mA
I2=?
U=?
U= I1 * R1 = 20 Ohm * 60 mA = 1,2 V
I2 = U / R2 = 1,2 V / 30 Ohm = 40 mA
1