Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet megoldás?

Főoldal » Középiskola » Matematika
397
Hogy kell ezeket megoldani?
4x2-2x=0

x-x2=0

4x2-2x=0

Az x2 az a négyzeten lenne csak nem tudom úgy kiírni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezek hiányos másodfokú egyenletek (nincs bennük konstans), ezért nem kell hozzá megoldóképlet/teljes négyzetté kiegészítés, kiemeléssel meg lehet oldani.

`4x^2-2x=0`

`2x(2x-1)=0`

Egy szorzat akkor `0`, ha az egyik tényezője `0`:

`2x=0`
`x_1=0`

vagy

`2x-1=0`
`2x=1`
`x=1/2`

Ell:
`x=0`
`4*0^2-2*0=0`
`0=0`

`x=1/2`
`4*(1/2)^2-2*(1/2)=4*1/4-2*1/2=4/4-2/2=1-1=0`
`0=0`

`M={0; 1/2}`

A másik ugyanígy:

`x-x^2=0`

`x(1-x)=0`

`x_1=0`

vagy

`1-x=0`
`x_2=1`

`M={0; 1}`


`4x^2-2x=0`

Ez pedig ugyanaz, mint az első.
Módosítva: 3 éve
1