Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
355
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`1.`

`5^(-x^2+4x)=1`

`5^(-x^2+4x)=5^0` SZ.M.M.

`-x^2+4x=0`

`x(4-x)=0`

`x_1=0`

vagy

`4-x_2=0`

`x_2=4`

Ekvivalens átalakítások miatt a kapott gyökök jók.

`2.`

`25^(x^2)*5^(2x)=1/5`

`5^(2x^2)*5^(2x)=5^(-1)`

`5^(2x^2+2)=5^(-1)` SZ.M.M.

`2x^2+2x=-1`

`2x^2+2x+1=0`

Megoldóképlet:
Diszkrimináns negatív lesz, tehát nincs valós gyök.
Módosítva: 3 éve
0