Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika -Szabadon eső test mozgása

Főoldal » Középiskola » Fizika
2583
Egy test szabadon esik 50 m magasból.Mennyi idő alatt futja be útjának első és utolsó méterét?Mekkora utat tesz meg esésének első és utolsó másodpercében?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Nézzük a végét először:
> Mekkora utat tesz meg esésének első és utolsó másodpercében?
Ezt a képletet kell tudni:
`s = 1/2·g·t^2`
Az első másodpercben t=1, helyettesíts be. Gondolom `g=10 m/s^2`-tel szoktatok számolni.
Az utolsó másodperchez először ki kell számolni, hogy hány másodperc alatt esik le. Vagyis `t_"50"=?` amikor `s=50\ m`:
`50 = 1/2·g·t_"50"^2`
`t_"50" = sqrt((2·50)/g)`
`t_"50" = sqrt(10)`
A utolsó másodperc ekkor kezdődik: `t_u=sqrt(10)-1`
Számold ki az `s_u = 1/2·g·t_u^2` utat, és az utolsó másodpercben megtett út ennyi lesz ugye:
`50\ m - s_u`

> Mennyi idő alatt futja be útjának első és utolsó méterét?
Az első méter egyszerű:
`1 = 1/2·g·t_1^2`
Ebből fejezd ki `t_1`-et.
Az utolsó méterhez már megvan, hogy `sqrt(10)` másodperc alatt teszi meg az összes 50 métert. Ha ebből kivonjuk, hogy mennyi idő alatt tett meg 49 métert, akkor megvan a válasz:
`49 = 1/2·g·t_"49"^2`
fejezd be.
0