Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia-gáztörvények

Főoldal » Középiskola » Kémia
485
70 cm^3 szén-monoxidból, oxigénből és nitrogénből álló, 0°C-os, 0,1 MPa nyomású gázelegy teljes szén monoxid tartalmát elégették, az így kapott gázelegyet meszes vízbe vezették. A kiváló csapadékot leszűrték, és 1000°C-on tömegállandóságig hevítették. A maradék anyag tömege 0,1002g. Hány V/V% szén-monoxid volt a kiindulási elegyben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, gáztörvények
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
70 `cm^3` gáz az:

`n=(p*V)/(R*T)` = `(0.1*10^6*70*10^(-6))/(8.314*273)` = 3,08 mmol (ez a teljes gáz mennyisége).

`CO` + `1/2` `O_2` `rightarrow` `CO_2`

`CO_2` + `Ca(OH)_2` `rightarrow` `ul(CaCO_3)` + `H_2O`

0,1 g `CaCO_3` az 1 mmol, ennyi `CO` volt a kiindulási elegyben,

3,08 mmol elegyben van 1 mmol `CO`

100 mol elegyben `100/3.08` = 32,42 térfogat% `CO`-ot tartalmazott a gázelegy.
0