Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyök hatványozása

Főoldal » Középiskola » Matematika
817
Valaki lenne olyan kedves és letudná nekem vezetni a 72-es feladatot?
Köszönöm.
Állitólag előszőr gyökbe kell mindent váltani, de én már a a-5/6-nál elakadtam ezzel :/
Kép: https://imgur.com/a/Zdzdu
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)

`(a^(1/2)*a^(2/3))/(a^(3/4)*a^(-5/6))=a^(1/2+2/3-3/4-(-5/6))=a^(5/4)`

b)
`(b^(-3/5)*b^(-3/10))/(b^(-1/2)*b^(-7/10))=b^(-3/5+(-3/10)-(-1/2)-(-7/10))=b^(3/10)`

c)
`(c^(1/(4*3))*c^(-1/(3*2)))/(c^(-1/6)*c^(-5/(3*4)))=c^(1/12+(-1/6)-(-1/6)-(-5/12))=c^(1/2)`

d)
`(d^(-1/2)*d^(2/3))^(-7/5)/(d^(-2/5)*d^(-3/4))^(-2/3)=d^((1/6)*(-7/5))/d^((-23/20)*(-2/3))=d^(-7/30)/d^(23/30)=d^(-7/30-23/30)=d^(-1)`
1