Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elvágott gömb

Főoldal » Középiskola » Matematika
348
Egy 16 cm sugarű gömböt elvágunk az átmérőjének felénél és sugarának háromnegyedénél. Számítsd ki a levágott nagy rész felszínét és térfogatát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`r_2=sqrt(16^2-12^2)=color(red)(10,583 \ cm)`

`m=16*0,75=12 \ cm`

`A_("gömbréteg")=2*pi*r_1*m+pi*r_1+pi*r_2=2*pi*16*12+pi*16+pi*10,583=color(red)(1.289,88 \ cm^2)`

`V_("gömbréteg")=(pi*m*(m^2+3*r_2^2+3*r_1^2))/6=(pi*12*(12^2+3*10,583^2+3*16^2))/6=color(red)(7.841,41 \ cm^3)`
0