Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hullám emelt feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
743
2 kHz frekvenciájú sikhullám merőlegesen halad át egy 8 cm vastagságú rétegen, amelyben a terjedési sebessége ötödére csökken. A réteg után ugyanaz a közeg van, mint előtte. A hullám fázisviszonyait vizsgálva azt találjuk, hogy a réteg előtt 40 cm-re, továbbá a réteg első és hátsó határán azonos a fázisa azzal, amely a réteg után 30 cm-re van. Mekkora a terjedési sebesség a rétegben, ha tudjuk, hogy 30 m/s-nál nem lehet kisebb?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
hullám
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Legyen a rétegbeli hullámhossz `λ`. A rétegen kívül a terjedési sebesség ötször akkora, mint a rétegben, tehát a hullámhossz is `5 λ`.

Tudjuk, hogy a rétegen kívüli hullámhossznak egész számú többszöröse 30 és 40 cm is:
`5 λ*m=0.3`, vagyis `λ*m=0.06`
`5 λ*n=0.4`, vagyis `λ*n=0.08`

Illetve azt is tudjuk, hogy a rétegbeli hullámhossznak egész számú többszöröse a réteg vastagsága:
`λ*k=0.08`
De ez már nem volt új információ.

A terjedési sebesség a hullámhossz és a frekvencia szorzata, erről tudjuk, hogy a rétegben 30 m/s-nál nem kevesebb:
`λ*2000>=30`, vagyis `λ>=0.015`

Keressük tehát azt a számot, amelynek a 6 és a 8 is egész számú többszöröse, és nem kisebb 1,5-nél. Egyetlen ilyen szám van, a 2, a rétegbeli hullámhossz tehát `λ=2 cm`, a terjedési sebesség pedig `0.02*2000=40 m/s`.

Mellékeltem képet arról, hogy kb. hogy néz ki a dolog.
2