Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hany 20 euros?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
561
Egy kirandulas 310 euro.Tunde 23 banjeggyel fizetett 5 es 20 eurossal.Hany 20 eurossal fizetett?
Hamis felteves modszerrel kene megcsinalni arra mar rajottem hogy 13 db 20as es 10db 5 os de nem tudom levezetni.Lehet nem is jo.Koszonom ha segitettek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Egy lehetséges válasz:
-1

> 13 db 20as es 10db 5 os de nem tudom levezetni.
Csak azt kell leírni, ahogy erre rájöttél. Valószínű így gondolkodtál:

310/20 = 15, tehát 15 darab 20-assal fizetett (az eddig 300) meg még 2 db 5-össel.
De az kevés, az csak 17 bankjegy.

Valószínű ez után azt csináltad, hogy vettél 1-gyel kevesebb 20-ast és 4-gyel több 5-öst:
14 darab 20-as meg 6 darab 5-ös, az is 310, és ilyenkor 20 bankjegy kellett. Még az is kevés.

Ezért tovább kellett folytatni azt, hogy egy 20-as helyett két 5-össel fizetsz.
Lehet, hogy ezt folytattad egyesével tovább, de lehet gyorsabban is menni, és ez lesz a hamis feltevés módszere.

Vagyis az előbb kiderült, hogy ha 1 húszas helyett 4 ötössel fizetsz, akkor ugyanúgy 310 az összeg, de 3-mal több bankjegy lesz.
A hamis feltevés az volt, hogy 15 darab húszassal és 2 darab ötössel fizetsz. Ez 17 bankjegy.
6-tal kellene több, ami azt jelenti, hogy 6/3 = 2 darab húszas helyett kell 2·4=8 darab ötös.

Ugye érted, hogy miért 6/3 ?

Már meg is van a megoldás: 15-2 = 13 darab húszas és 2+2·4 = 10 darab ötös.
0