Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok pls segítsetek c:

Főoldal » Középiskola » Fizika
551
Egy járgány 10 percig megy 9 km/h-val aztán lassít, úgy hogy megáll 20 perc alatt.
mennyi utat tesz meg a mozgás során?
mekkora volt a lassulása ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Ez így elég fura mozgás. Biztos, hogy 20 perc alatt áll meg? Nem inkább 20 másodperc? Mindegy, számoljunk 20 perccel:

Az első szakaszon 9 km/h-val halad 1/6 óráig, tehát `s_1=v*t_1=9*1/6=1.5` kilométert tesz meg.

A második szakaszon a sebessége 9 km/h-ról csökken 0-ra 1/3 óra alatt, tehát a lassulás `9/(1/3)=27 (km)/h^2`. A megtett út pedig `s_2=(v*t_2)/2=(9*1/3)/2=1.5` kilométer.

A teljes út tehát `s=s_1+s_2=1.5+1.5=3 km`. Egyébként javaslom, hogy rajzold fel a mozgás sebesség-idő grafikonját, és számold ki az alatta lévő területet (egy téglalap és egy háromszög területét kell összeadnod). Ez a terület bármilyen mozgás esetén mindig megadja a megtett utat.
0

Még egy megjegyzés a "mennyi a lassulás" kérdéshez. A gyorsulás definíciója ugyebár az időegység alatti sebességváltozás. Lassuló mozgásnál a sebesség csökken, tehát a gyorsulás negatív. Szerintem az a legértelmesebb, ha ilyenkor a lassulás pedig pozitív. Tehát én azt mondanám, hogy a második szakaszon a gyorsulás `-27 (km)/h^2`, vagyis a lassulás `27 (km)/h^2`.

Viszont vannak olyanok, akik a lassulást is negatív előjellel értelmezik, tehát azt mondják, hogy a lassulás `-27 (km)/h^2`. Ez szerintem nem túl előnyös, olyan, mint a "-25% árcsökkenés" (akkor most drágább lett?).

Azt a verziót írd le, amelyiket a Te tanárod használja.
0