Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Áramerősség párhuzamos és soros kapcsolásnál

Főoldal » Középiskola » Fizika
410
Valaki segítene az 1es és az 5os feladatban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.Feladat
`A=(d^2*pi)/4=((0,2 \ mm)^2*pi)/4=0,031 \ mm^2=3,1*10^-8 \ m^2`

`R=U/I=(1,5 \ V)/(5*10^-2 \ A)=30 \ Omega`

`l=(R*A)/rho=(30 \ Omega*3,12*10^-8 \ m^2)/(1,78*10^-8 \ Omega*m)=color(red)(52,25 \ m)`



2. Feladat
a.)
`R=rho*l/A=1,78*10^-8 \ Omegam*(60 \ m)/(5*10^-7 \ m^2)=color(red)(2,14 \ Omega)`

b.)
`I=U/R=(12 \ V)/(2,14 \ Omega)=color(red)(5,61 \ A)`

Nem, mivel 5,61 A folyna rajta keresztül, a szigetelés nem bírná el, így menetzárlatos lenne a tekercs.





3. Feladat
a.)
`R=U/I=(230 \ V)/(7,8 \ A)=color(red)(29,49 \ Omega)`

b.)
`P=U*I=230 \ V * 7,8 \ A = 1.794 \ W`

c.)
`t=(m*c*DeltaT)/(P*eta)=(120 \ kg*4,2 \ (kJ)/(kg*°C)*(90 \ °C-20 \ °C))/(1,794 \ KW)=19.666 \ s =color(red)(5,46 \ "óra")`



4.Feladat
`P=U*I=120 \ V * 10 \ A = 1.200 \ W`

`t=30 \ min = 1.800 \ s`

`eta=(m*c*DeltaT)/(P*t)=(25 \ kg*0,13 \ (kJ)/(kg*°C)*(327,5-20)°C)/(1,2 \ KW*1.800)=color(red)(9,855)`
Módosítva: 3 éve
0