Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
853
Valaki segítene elmagyarázni hogy hogy kell megcsinálni ezt a feladatot?
Hány g vizet kell elpárologtatni ahhoz, hogy 200 kg 10 m/m%os cukorlé 60 m/m%osra töményedjen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, tömegszázalék, párologtatás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A 200 kg tömegű, 10%-os oldat 20 kg cukrot és 180 kg vizet tartalmaz. Párologtatáskor csak a víz mennyisége csökken, a cukoré nem, vagyis a végső oldatban is 20 kg cukor lesz. A kérdés az, hogy mekkora tömegű az az oldat, aminek a 60%-a 20 kg: x*0,6=20. Innen x=20/0,6=33,33 kg. Vagyis a végső oldat 20 kg cukrot és 13,33 kg vizet tartalmaz. Ehhez az eredeti 180 kg vízből 166.67 kg-ot kell elpárologtatni. (A kérdésben gramm szerepel, feltételezem, hogy ez elgépelés.)
0