Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek sos

Főoldal » Középiskola » Matematika
405
Ebben a feladatban szeretnék segítséget kérni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`a)`

`alpha=180°-135°=45°`
`c=6` `m`

`sinalpha=a/c`
`sin45°=a/6`
`a=m=sin45°*6=3sqrt(2)` `m`

Az a kék szakasz legyen `b`:
`b=sqrt(6^2-(3sqrt(2))^2)=3sqrt(2)` `m`

Tehát a K-e: `8+3sqrt(2)` `m`
`m=3sqrt(2)`

Pitagorasz-tétel alapján szintén:
`PK=sqrt((8+3sqrt(2))^2+(3sqrt(2))^2)≈12.95` `m`

A `b)` ugyanez csak más adatokkal.
0

`a)`

`180°-135°=45°`

Tehát ez egy egyenlőszárú, derékszögű háromszög.

Pitagorasz-tétel:
`6^2=m^2+m^2`
`36=2m^2`
`m^2=18`
`m=sqrt(18)=sqrt(2*3^2)=3sqrt(2)` `m`

Innen már ugyanaz, mint az előző válaszomban.

`b)`

`180°-150°=30°`

Tehát a háromszög szögei `30°`, `60°`, `90°`

Ezt pedig ki lehet egészíteni egy egyenlő oldalú háromszögre, ha a kék egyenes mentén tengelyesen tükrözzük. Így lesz 3 db `60°` szöge

És akkor az oldalai `6` méteresek lesznek, és az `m` pedig az egyik ilyen új oldalnak a fele, tehát
`m=6/2=3` `m`

És akkor innen már ugyanaz.
0