Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Egy elsőfokú egyenletben kéne segíteni!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
560
A képet csatoltam, a válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Szorozzuk meg az egyenlet mindkét oldalát a következővel: 120
120 · x-3/8 + 120 · 3x+127/20 - 120 · x+9/12

Egyszerűsítsünk a következővel: 8
15(x-3) + 120 · 3x + 127/20 - 120 · x+9/12

Szorozzuk össze a számokat
15(x-3) + 360 = 120 · 3x + 127/20 - 120 · x+9/12

Egyszerűsítsünk a következővel: 20
15(x-3) + 360 = 6(3x+127) - 120 · x+9/12

Egyszerűsítsünk a következővel: 12
15(x-3) + 360 = 6(3x+127) - 10(x+9)

Bontsuk fel a zárójelben szereplő összes tagot a következővel: 15
15(x-3) = 15x - 15 · 3

Szorozzuk össze a számokat
15x - 15 · 3 = 15x - 45

Bontsuk fel a zárójelet a következővel történő beszorzással: 6
6(3x + 127) = 6 · 3x + 6 · 127

Számítsuk ki a szorzatot
6 · 3x + 6 · 127 = 18x + 6 · 127 = 18x + 762

Bontsuk fel a zárójelet a következővel történő beszorzással: -10
-10(x+9)
Szorozzuk be a zárójelben szereplő összes tagot a következővel: -10
-10x - 10 · 9
Szorozzuk össze a számokat
-10x - 90
Eddig így néz ki az egyenletünk: 15x - 45 + 360 = 18x + 762 - 10x - 90

Számítsuk ki az összeget vagy különbséget
- 45 + 360 = 315

Egyszerűsítsünk az azonos típusú tagok összevonásával
18x - 10x = 8x

Képezzük a számok különbségét
762 - 90 = 672
Eddig így néz ki az egyenletünk: 15x + 315 = 8x + 672

Vigyük át a változót a bal oldalra és változtassuk meg az előjelét
(jobb oldalon, azaz egyenlőségjel után) 8x = (bal oldalon, azaz egyenlőségjel előtt) -8x

Vigyük át a konstanst a jobb oldalra és változtassuk meg az előjelét
(bal oldalon, azaz egyenlőségjel előtt) 315 = (jobb oldalon, azaz egyenlőségjel után) -315
Eddig így néz ki az egyenletünk: 15x - 8x = 672 - 315

Egyszerűsítsünk az azonos típusú tagok összevonásával
15x - 8x = 7x

Képezzük a számok különbségét
672-315 = 357
Eddig így néz ki az egyenletünk: 7x = 357

Osszuk el az egyenlet mindkét oldalát a következővel: 7
7x=357 = x=51

Tehát a megoldás: x=51

Remélem tudtam segíteni! :) További jó matekot!
0